Totul despre fitiluri

„Nu-mi pot imagina o invenție mai bună decât lumânările care ar arde fără a fi necesară tunderea fitilului.”

Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832)

„Nu există o lege sub care să fie guvernată nicio parte a acestui univers care să nu intre în joc și să fie atinsă de aceste fenomene. Nu există nimic mai bun, nu există o ușă mai deschisă prin care să puteți intra în studiul filozofiei naturale decât luând în considerare fenomenele fizice ale unei lumânări. ”

Michael Faraday (1791–1867)

„Cât de departe aruncă lumânarea strălucirea sa! Deci strălucește o faptă bună într-o lume obosită. ”

William Shakespeare (1564–1616)

Să uităm pentru o secundă epoca noastră de înaltă tehnologie și să aruncăm o privire pur științifică asupra mecanicii unei flăcări de lumânare. Când aprindem fitilul unei lumânări, căldura flăcării topește ceara. Mișcarea capilară transportă această ceară lichidă în sus de-a lungul fitilului, determinând-o să se transforme în gaz imediat ce ajunge la capăt. Aceasta eliberează molecule de hidrocarburi.

Moleculele se împart în molecule mai mici, care reacționează atât între ele, cât și oxigenul din atmosferă. Emisiile de gaze fierbinți și căldură din zona de reacție încălzesc particulele solide de carbon până la o strălucire roșie. Aceste particule de carbon sunt cele care aduc flacăra plăcut caldă și galbenă a unei lumânări.

Deoarece nu toate particulele de carbon sunt arse complet, unele particule rămase scapă. Acest lucru generează fum (particule de carbon mici, ne-arse) sau funingine reziduală (particule de carbon mari, ne-arse).

Chiar dacă nici o flacără de lumânare nu va fi vreodată în întregime liberă de funingine, cantitatea de particule de carbon ne-arse poate fi redusă la minimum folosind cele mai bune materiale brute pentru lumânare și un fitil care a fost construit sau tratat astfel încât să se îndoaie ușor și să ajungă la vârful flăcării , unde temperatura este cea mai ridicată.

POZITIA DE ARDERE AL FITILULUI

Pozitia ideala al fitilului

Fitilul iese din lumânare în linie dreaptă și se curbează spre limita flăcării, intrând în „zona de strălucire”, unde arde complet la cea mai înaltă temperatură sub influența oxigenului.

Fitilul este deformat în formă de tirbușon

Acest lucru se datorează fie tensiunii inegale în fir în timpul procesului de împletre, fie două fire cu număr de fire diferite. O altă cauză posibilă sunt firele de fitil care se deplasează împreună înainte de a fi introduse în lumânare.

Fitil prea gros

Flacăra este prea mare pentru diametrul lumânării și generează funingine.

Fitil prea vertical

Particulele mari de carbon reziduale cunsoscute si sub denumirea ciuperrca, sunt probabil cea mai răspândită și enervantă problemă care afectează performanța de ardere a fitilelor de lumânare. Fitilul nu se îndoaie, iar vârful său nu reușește să ajungă la exteriorul flăcării, unde temperatura este cea mai ridicată și carbonul este ars complet.

Motive:

Firele de hârtie, hârtia sau alte substanțe amestecate în fitil împiedică îndoirea.
Contaminanți precum ceara tare, aditivi, coloranți sau arome înfundă fitilul și îl împiedică să se îndoaie.

Fitil prea subțire

Flacăra topește mai multă ceară decât poate arde fitilul. Bazinul de ceară se umple cu ceară lichidă și în cele din urmă se revarsă sau se scurge.

Fitil prea subțire

Flacăra topește mai multă ceară decât poate arde fitilul. Bazinul de ceară se umple cu ceară lichidă și în cele din urmă se revarsă sau se scurge.

Fitil care cade

Fitilul a fost introdus în lumânare prea slab. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent cu lumânările presate dacă ghidajul fitilului nu a fost corect ajustat. Se poate întâmpla și cu lumânări turnate dacă fitilele au prea mult spațiu.

Fitil prea scurt

Fitilul este deteriorat din cauza impurităților din materialul lumânării. Flacăra se micșorează, bazinul de ceară se umple cu ceară lichidă și lumânarea se scurge. În circumstanțe extreme, lumânarea s-ar putea stinge. Acest lucru se datorează contaminanților anorganici din ceară: ceară tare, ceară artificială, coloranți (în special pigmenți) și ulei parfumat.

Fitil care scoate fum

Acest tip de funingine este generat ca rezultat al tirajului. Lumânările trebuie arse într-o zonă fără curent.

Fitilul se îndoaie prea larg

Acest lucru poate fi cauzat de parafină moale (penetrare puternică) sau de preparare insuficientă a fitilului. Un fitil special tratat poate sta mai bine în parafină moale decât un fitil tratat în mod regulat. Acest lucru se întâmplă frecvent cu lumânările presate. Fitilele tratate în mod normal se îndoaie prea mult dacă sunt utilizate în lumânările presate. Prin urmare, vă recomandăm să folosiți un fitil împletit special tratat pentru lumânările presate.

Fitilul generează cenușă reziduală

Această cenușă este generată de contaminările din ceară. Materialele ne-arse se colectează la capătul fitilului sub formă de fire subțiri sau uneori chiar un fitil dublu. Un tratament special pentru fitil poate arde complet o anumită cantitate de contaminanți.

Temperatura de distribuire

Flacăra unei lumânări este separată în diferite zone strălucitoare și de temperatură, care sunt ușor vizibile cu ochiul liber:
(1) Corpul lumânării cu un bazin de ceară lichidă

(2) Fitil, curbat spre marginea flăcării cu un vârf strălucitor

(3) Zona albastră: în partea inferioară a flăcării.

– De obicei are o strălucire slabă
-Creșterea temperaturii datorită oxidării
-Excesul de oxigen

(4) Spațiu mort: 600–1000 ° C

-Masa combustibilului se evaporă

-Oxigen scăzut

– Generarea și acumularea de particule de carbon
(5) Zona de reacție primară:

-Zona de oxidare foarte fierbinte
-Temperaturi de până la 1400 ° C
-Aprins aproape complet


(6) Zona luminoasă:

-Incepe în zona de reacție primară și se termină la vârful flăcării
-Particulele de carbon strălucesc în timp ce sunt încălzite în continuare,
-Emit lumină galbenă și sunt arse la contactul cu oxigenul.

share post: